Как да изберем икони за дома и подарък

Иконите са изображения на светци, които покровителстват определени групи от хора или определени аспекти от живота. Освен като подарък, икона може да купим и за дома си, като се съобразим с онова, което покровителстваизобразеният светец.

Иконата е християнски символ – независимо дали е купена, или подарена, тя може да послужи като пожелание и да помогне на съответния човек.

Икони за здраве и дълголетие. Светците, които покровителстват здравето и оздравяването в християнството, са свети архангел Рафаилсвети Йоан Кръстител, свети пророк Илия, свети Киприан и Юстина, свети Антоний и свв. безсребърници Козма и Дамян. Трябва да изберете икона на един от тези светци и да я поставите в дома си.

Икони за любов и женитба. Свети Лазар е покровителят на женитбата и се вярва, че той насочва девойките и момите към правилния и бъдещия им съпруг. Светиците Вяра, Надежда, Любов и майка им София помагат за откриването на голямата любов.

Икони за сватба. Подходящ подарък за сватба и за нов дом са иконите на света Богородица и на свети Мина. Света Богордица е застъпница пред Господа за всички християни. Икона на свети Мина се подарява за здраве. Светецът е пазител на домашното огнище, изпълнява желания, помага за откриване на изгубени вещи. За всеки български дом е подходяща и иконата на свети Иван Рилски, нашия небесен покровител. За кумовете на младото семейство подходящият подарък е икона на Йоан Кръстител.

• Икони за бременност и раждане. Светците, които покровителстват забременяването и лесното раждане, са света Анна, св. св. Козма и Дамян Безсребърници, света мъченица Варварасвета Екатерина и света Марина. Можете да си вземете икона на един от тези светци, за да ви помагат през бременността.

• Икони за дома, семейството и децата. Ако искате домът, децата и семейството ви да са закриляни, изберете икона на света Богородица, свети Мина, свети архангел Михаил, света Петка и свети Стилиян – тези светци покровителстват сплотеността и цялостта на семейния дух.

• Икони за кръщене. За детето, което ще бъде кръстено или за родителите му, е подходящо да бъде дарена икона, изобразяваща Богоявление (кръщаването на Иисус Христос в река Йордан), на архангел Михаил, на Иисус Христос, на света Богородица или на светеца, чието име носи детето. 

• Икони за детска стая. В детската стая е добре да се постави икона на ангел. Архангел Михаил закриля дома и предпазва от зли очи и сили. Прекрасен избор е и икона с лика на светата Божия майка с Младенеца, както и на Господ Исус Христос. Добре е в детската стая да се постави и икона на светеца, чието име носи детето.

• Икони за обучение. Вярва се, че икона на светите братя Кирил и Методий помага при учене. Икона на свети Седмочисленици покровителства силата на духа, а икона на света Екатерина и блажени Серафим носят успех на изпити.

• Икони за блага и пари. Ако искате да подарите икона за паричен успех, изберете с изображение на свети Николай Чудотворец – той е смятан за покровител на банкери и моряци.

• Икони за бизнес и офис. За бизнес-партньор подходящ може да бъде и избора на икона с лика на свети Николай или свети Влас. Двамата светци покровителстват търговията. Подходящ подарък е и иконата на свети Георги, който символизира сила и смелост.

Важно за всички, които имат икони и иконостас у дома си

Иконата е един от най-предпочитаните подаръци за новодомци.

Освен че пази дома и живущите в него, иконата е символ на вярата и приближава до Бог. Ето някои полезни съвети и правила:

Спазвайки законите на източно-православния канон, иконата трябва да бъде закачена на източна стена или ъгъл, така че да е с гръб към изгрева. Мястото не трябва да е тайно и тъмно, а напротив: всеки, който прекрачва прага на дома, да може да вижда иконата.

В случай че вкъщи нямате такава стена или пък тя е по-малка, има прозорец на нея, или не е удобна за закачане, тогава може да изберете всяка друга стена вкъщи, но ако спазвате няколко условия.

До иконата не трябва да има картини, снимки, рамки с други послания, гоблени, часовници или украшения. Освен това иконата не трябва да се държи в близост до радио или телевизор.

В някои семейства има икона с кандило. По традиция то трябва да гори винаги, както гори вярата на човек в Бог, но в много домове от съображения за сигурност кандилото се пали само на празници или в неделя сутрин.

Задължителна за всеки християнски дом е икона, изобразяваща Христос. Тя трябва да е най-голямата и да стои над всички останали.

Над иконата на Иисуса Христа може да има само кръст или изображение на Тайната вечеря и нищо друго. Иконата Иисус е в центъра, както той е центъра на вселената и на нашата Църква.

Следващата икона, която стои в ляво на Христос, е на Богородица с Младенеца.

Много семейства имат икони на светец покровител. В България свети Иван Рилски се смята за покровител на дома и застъпник на българския народ пред Бога.

Сложете и икона на свети Мина – покровител на семейството. Ако в семейството има млада майка или бебе, домът се нуждае от икона на Богородица с младенеца. Ако пък има болен или човек, който дълго е боледувал, тогава ви трябва икона на свети Пантелеймон.

Не е важно да спазвате строго правилата и съветите за иконите у дома, по-важно е да вярвате и да черпите духовна сила от тях.